Lesdozen2017-04-15T13:53:57+00:00

Lesdoos Joodse kinderen in kamp Vught

Foto van stapeltje werkbladen

Concept, vormgeving, productie van de lesdoos en documentaire voor het vmbo over kindertransporten in 1943, waarbij bijna 1300 Joodse kinderen vanuit concentratiekamp Vught naar de gaskamers van Sobibor werden gestuurd.
Juni 2011 overgedragen aan Kamp Vught.

De doos bevat zes sets gelamineerde kaarten om in de klas mee te werken, met hierop de geschiedenissen van drie hoofdpersonen uit de documentaire en die van hun omgekomen zusjes.

Herinneringsbox Sobibor

omslag

In 1943 reden in vijf maanden tijd 19 treinen van doorgangskamp Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Ongeveer 34.000 mannen, vrouwen en kinderen werden gedwongen deze reis te maken. De meesten werden direct na aankomst vergast. Slechts 15 mensen uit deze transporten overleefden het.

Hanna’s Reis

plaatje

Lesdoos en website (http://www.hannasreis.nl/colofon) bij het jeugdboek Hanna’s reis van Martine Letterie. Het personage van Hanna is gebaseerd op een werkelijk bestaand meisje: Margaretha Swart. Anders dan een kind als Anne Frank leefde zij in de Joodse onderklasse van Amsterdam.

De mooi vormgegeven doos op boekformaat bevat 35 foto’s, brieven en documenten: uit Greta’s korte leven, van het Apeldoornsche Bosch en over de Jodenvervolging in Nederland. Aan de hand van de bijgevoegde lesbrief onderzoeken de kinderen de historische bronnen. Welke ware feiten gaan er schuil achter het jeugdboek Hanna’s reis?